Mat och dryck

Området mat och dryck är stort. Allt ät- och drickbart går att lägga in i den kategorin. Att mässor skapats till områdets ära är inte konstigt. Mat och dryck är något som människan alltid intresserat sig för. I början var det endast något vi behövde för att överleva men sedan när människan blev mer avancerad utökades det till att maten och drycken även skulle smaka bra. Matlagning är något som berör alla, det är en konst som du kan njuta av utan att vara intresserad av det. Att komma på nya varianter i köket är en ren fröjd för många.
Restaurangexpo bjuder in alla som vill uppleva denna gemensamma njutning. Mässan är gratis och du kan vara med på olika sätt. Du kan tävla i olika matlagningstävlingar, marknadsföra dig, lära dig mer om hur det funkar i restaurangbranschen, testa på olika maträtter eller endast gå för atmosfärens skull.

I dagens samhälle kan det vara svårt att köpa mat och dryck – särskilt om man är en kock för flera människor. Allergier är en stor påverkande faktor när det kommer till att välja vad som ska serveras. Det är inte alltid lätt att ha överseende med nötallergiker, gluten- och laktosintoleranta eller sojaproteinallergiker. Kockar som lagar mat för skolor får ofta arbeta med mat som ska vara ätbar för alla. Innehåller en maträtt mjölk måste dem göra en till maträtt utan. Att äta nuförtiden handlar inte om vad som finns att tillgå, det handlar om att anpassa maten till människan.

Leverantörer är medvetna om detta och försöker ta fram produkter som ska både vara bra för miljön och kunna ätas av många. Det är inte alltid lätt att balansera mellan miljö, klimat och efterfrågan. Många leverantörer väljer därför att specialisera sig inom något område. Till exempel har den ekologiska leverantören Ecoliving endast ekologiska produkter såsom kokosvatten, medan leverantören Arla endast säljer mejeriprodukter – smör, mjölk, gräddfil. Den ekologiska leverantören behöver inte bry sig alltför mycket om allergier, medan en leverantör som levererar produkter där många har allergier ofta måste ha ett allergifritt alternativ.